Ενέργεια από τα λύματα

Σελίδα προς ενοικίαση

Στο Σαν Αντόνιο, τα αέρια του θερμοκηπίου από τα λύματα αποθηκεύονται και πωλούνται ως ενέργεια.

Μια νέα μονάδα βιοαερίου στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, μετατρέπει τα αέρια του θερμοκηπίου σε πηγή ρεύματος. Οι εταιρείες που συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τη νέα μονάδα είναι το San Antonio Water System (SAWS) που επεξεργάζεται λύματα και παρέχει πόσιμο νερό σε περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Τέξας, και η Ameresco, μια εισηγμένη εταιρεία παροχής ενέργειας.

Η μονάδα συλλαμβάνει το μεθάνιο που παράγεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των λυμάτων, και το κατευθύνει σε ένα εμπορικό αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή ώστε να πωλείται και να χρησιμοποιείται ως ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού. Οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων καίνε το μεθάνιο μέσω φωτοβολίδων.

Σύμφωνα με την έρευνας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος το μεθάνιο έχει περίπου 21 φορές μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα, και διατηρείται περίπου 12 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Η σύντομη χημική ζωή του μεθανίου, σε συνδυασμό με τον προβληματικό ρόλο του ως αέριο του θερμοκηπίου, το καθιστά παράγοντα υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός 25 ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της SAWS δήλωσε: «Το έργο αυτό είναι μια καλή επένδυση για το περιβάλλον μας και την κοινωνία μας. Με την επαναχρησιμοποίηση του βιοαερίου αντί για την καύση του, βοηθάμε στην προστασία της ποιότητας του αέρα της πόλης και αναπτύσσουμε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.”

Η Ameresco θα επεξεργαστεί και θα μεταφέρει τουλάχιστον 900.000 κυβικά πόδια μεθανίου από το εργοστάσιο λυμάτων της SAWS σε ένα κοντινό εμπορικό αγωγό αερίου, όπου θα το πουλήσει στην ελεύθερη αγορά. Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί και ως ενέργεια, και μερικά δικαιώματα για την πώληση του βιοαερίου θα επιστραφούν στην εταιρεία ύδρευσης και τους πελάτες της, μειώνοντας το συνολικό κόστος λειτουργίας της. Η SAWS αναμένει να δημιουργήσει κέρδη τουλάχιστον 200.000 δολαρίων το χρόνο από τις πωλήσεις βιοαερίου.

Το βιοαέριο είναι κάπως σπάνιο αγαθό στην αμερικανική αγορά ενέργειας. Μόλις συλλάβει το βιοαέριο, παραμένει η πρόκληση της μεταφοράς για χρήση σε κυψέλες καυσίμου, όπως το ClearEdge5 ή το Bloom Box ή άλλα συστήματα.

Η BioEnergy Solutions στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια έχει παραγάγει αέρια του θερμοκηπίου από την κοπριά των βοοειδών και το οδήγησε σε αγωγό της Pacific Gas & Electric, ενώ η Cargill έχει ξεκινήσει μια σειρά projects βιοαερίου σε όλο τον κόσμο, που ως επί το πλείστον αφορούν έργα βιομηχανικής γεωργίας, αλλά οι Ameresco και SAWS ισχυρίζονται η δική τους μονάδα είναι το πρώτο πρόγραμμα βιοαερίου του είδους του στη χώρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν περισσότερη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας για την επεξεργασία των λυμάτων και του ιδιωτικού τομέα ή άλλων εταιρειών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, με σύγχρονη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Διαβάστε περισσότερα για την επεξεργασία των λυμάτων

Leave a Comment